Nya snabblån
lån-utan-säkerhet-blancolån

Lån utan säkerhet är en populär och flexibel finansieringslösning för många människor som behöver pengar för olika ändamål. I den här artikeln kommer vi att förklara vad lån utan säkerhet är, hur de fungerar, fördelar och nackdelar, samt viktiga saker att tänka på innan du ansöker om ett sådant lån.

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet, även känt som blancolån eller privatlån, är en typ av lån där låntagaren inte behöver erbjuda någon form av säkerhet eller pant till långivaren. Säkerhet är vanligtvis något av värde, som en fastighet, bil eller värdepapper, som långivaren kan ta om låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Lån utan säkerhet baseras istället på låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga. Det innebär att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar utan säkerhet, vilket ofta resulterar i högre räntor än för lån med säkerhet.

Lån med säkerhet

Redan när vi är unga får vi lära oss vad säkerhet för olika lån innebär. Banker vill försäkra sig om att kunder inte springer iväg med deras pengar, utan att de faktiskt betalar tillbaka och om de inte kan det behåller banken det som lagts in som säkerhet för lånet. När du lånar pengar till ett hus måste du använda huset som säkerhet, en åtgärd som gör att bankens investering går relativt säker under förutsättning att det inte blir deflation i husmarknaden. Det är alltså inte realistiskt att förvänta dig att du inte kan ha din bostad som säkerhet idag. Lån utan säkerhet är oftast så kallade blancolån eller privatlån. Detta lån kallas även personligt lån ibland.Även om de inte alltid är ringa i belopp (som till exempel snabblån och sms lån) så är beloppen ändå inte lika höga som till exempel för ett bostadslån. Belopp på upp till 350 000 kr är ändå inte ovanliga, men det finns egentligen inga generella riktlinjer på hur mycket du kan låna.

Tak för huslån på 85 % av husets värde

På grund av svensk lagstiftning så kan du idag inte använda alltför stor del av ditt hus som säkerhet, då det finns ett tak vid 85 % av husets värde. Följden av detta blir att minst 15 % av ditt hus måste finansieras av dig själv. Du behöver alltså en kontantinsats på minst 15 % av husets värde. Det kan i sig vara bra om du har möjlighet att få fram så pass mycket pengar, eftersom räntan blir lägre då du får ner skulden. Men för dem som inte har dessa summor liggandes så innebär detta ett problem. För att de skall kunna köpa bostaden så måste dem därför låna pengar utan säkerhet. Detta görs alltså möjligt genom att ta ett blancolån utan säkerhet. Om dem inte kan värdera upp sitt hus redan innan lånet så måste dem lyckas att få ett lån utan säkerhet om dem inte vill finansiera sitt hus själva.

Hur fungerar lån utan säkerhet?

 1. Ansök om lånet: Du ansöker om ett lån utan säkerhet genom att fylla i en ansökningsblankett på långivarens webbplats, via en jämförelsesajt eller hos en traditionell bank. Du behöver ange personlig information, såsom ditt namn, personnummer, adress, inkomstuppgifter och syftet med lånet.
 2. Kreditupplysning: Långivaren genomför en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Baserat på din kreditupplysning och de uppgifter du angivit i ansökan, bestämmer långivaren om du är godkänd för lånet och vilka räntor och villkor som gäller.
 3. Låneavtal: Om din ansökan godkänns får du ett låneavtal med information om lånebelopp, ränta, avgifter, löptid och återbetalningsvillkor. Läs igenom avtalet noggrant innan du signerar det.
 4. Utbetalning: När du har signerat låneavtalet betalar långivaren ut pengarna till ditt bankkonto, ofta inom några dagar.
 5. Återbetalning: Du betalar tillbaka lånet genom månatliga avbetalningar under den angivna löptiden. Avbetalningarna består av både ränta och amortering.

Fördelar och nackdelar med lån utan säkerhet

Fördelar

 • Flexibilitet: Lån utan säkerhet kan användas för en mängd olika ändamål, såsom att finansiera en bil, renovera ett hem, konsolidera skulder eller täcka oväntade utgifter.
 • Snabbare process: Eftersom lån utan säkerhet inte kräver någon säkerhet, är ansökningsprocessen och utbetalningen ofta snabbare jämfört med lån som kräver säkerhet.
 • Ingen risk för dina tillgångar: Du riskerar inte att förlora dina värdefulla tillgångar, såsom din bostad eller bil, om du inte kan betala tillbaka lånet.
 • Tillgängligt för fler låntagare: Lån utan säkerhet kan vara ett alternativ för de som inte har några tillgångar att erbjuda som säkerhet eller för de som inte vill använda sina tillgångar som säkerhet.

Nackdelar

 • Högre räntor: Eftersom långivaren tar en högre risk med lån utan säkerhet, är räntorna ofta högre jämfört med lån med säkerhet.
 • Mindre lånebelopp: Lån utan säkerhet erbjuder vanligtvis lägre lånebelopp än lån med säkerhet.
 • Strängare kreditkrav: Låntagare med låg kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar kan ha svårare att bli godkända för lån utan säkerhet.

Viktiga saker att tänka på innan du ansöker om lån utan säkerhet

Din kreditvärdighet

Se över din kreditrapport och kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån utan säkerhet. Om du har en låg kreditvärdighet kan det vara svårare att bli godkänd för lånet eller du kan behöva betala högre räntor. Försök att förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina räkningar i tid, minska din skuldsättning och undvika att ansöka om för många lån samtidigt. En av de vanligaste orsakerna till en låg kreditvärdighet är betalningsanmärkningar. När en betalningsanmärkning finns i en persons kredithistorik, så kan det skapa en bild av osäkerhet kring dennes förmåga att hantera lån i framtiden.

Jämför långivare

Använd jämförelsesajter och oberoende recensioner för att hitta den bästa långivaren för dina behov och förutsättningar. Jämför räntor, avgifter, löptider och återbetalningsvillkor.

Räkna på din budget

Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet, se till att du har råd med de månatliga avbetalningarna. Gör en budget och beräkna hur mycket du kan betala varje månad utan att äventyra din ekonomiska stabilitet.

Ha en återbetalningsplan

Skapa en plan för hur du ska betala tillbaka lånet, och se till att du kan följa den under hela löptiden.

Läs igenom låneavtalet noggrant

Innan du signerar låneavtalet, läs igenom det noggrant och försäkra dig om att du förstår alla villkor, avgifter och krav. Kom ihåg att ansvarsfullt låntagande är nyckeln till en sund ekonomi. Lån utan säkerhet kan vara en bra finansieringslösning när det används på rätt sätt, men det är viktigt att vara medveten om riskerna och att inte låna mer än vad du kan betala tillbaka. Om du är osäker på om ett lån utan säkerhet är rätt för dig eller om du behöver hjälp med att bedöma dina alternativ, överväg att konsultera en ekonomisk rådgivare för professionell vägledning. Lån utan säkerhet, eller blancolån, är en populär och flexibel lånemetod som inte kräver någon säkerhet eller pant från låntagaren. De baseras på låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmåga, vilket innebär att de kommer med både fördelar och nackdelar.

Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet, se till att du förstår hur de fungerar, jämför långivare, räkna på din budget och ha en återbetalningsplan. Och som alltid, låna ansvarsfullt och endast när det är nödvändigt. Om du överväger att ansöka om ett lån utan säkerhet, använd informationen i den här artikeln för att hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om din ekonomi och lånealternativ. Genom att vara medveten om fördelarna och nackdelarna med lån utan säkerhet och genom att följa rekommendationerna angående budgetering, jämförelse av långivare och återbetalningsplaner, kommer du att vara bättre rustad att hantera din ekonomi på ett ansvarsfullt och framgångsrikt sätt.