återbetalning

Ett smslån eller snabblån fungerar inte på samma sätt som ett större lån från en bank, åtminstone inte när det kommer till kostnader och hur lång tid man har på sig att betala tillbaka lånet. På större banker kan man få mycket lång tid på sig att betala tillbaka, även om lånet i sig inte är speciellt stort, medan man vid ett smslån oftast inte har mer tid på sig än 30-45 dagar.

Att låna pengar för att täcka en engångsutgift kan alltså vara ett sätt att bli av med den, men man ska aldrig använda sig av ett smslån för att täcka återkommande utgifter, eftersom du nästa månad kommer att behöva betala tillbaka lånebeloppet och räkningen igen. Vad är det då som ingår i den kostnad som man ska betala tillbaka? Summan du betalar tillbaka är alltid högre än det belopp som du valde att låna.

Först ska självklart grundbeloppet betalas tillbaka, men sen tillkommer även en ränta och en uppläggningsavgift som man måste räkna med i kostnaderna. Till och med smslån har en effektiv ränta, vilken kan kännas mycket hög eftersom den räntan vanligtvis är upplagd på ett år. Det är inte olagligt för företagen att ta ut räntan på detta sätt, däremot har många av de företag som arbetar på det sättet blivit mycket kritiserade i tidningar och media.

På ett seriöst låneföretag kan du känna dig trygg med att alla kostnader är tydligt listade. Som kund ska man inte behöva känna att man har blivit lurad eller att viktig information i form av kostnader har undanhållits. Kom ihåg att du som kund har det yttersta ansvaret gällande villkoren och reglerna och att alltid läsa igenom de allmänna villkor som företaget har. Utgå inte från att företaget har lagt upp alla siffror framför näsan på dig. Var noga och håll dig informerad.